Zumba

01.01.2015 19:29

Chystáte se poprvé na hodinu Zumby?

Co na sebe? Připravte si pohodlné sportovní oblečení – tílko, top – počítejte s tím, že vše propotíte. Tepláky, legíny, šortky a pevnou sportovní obuv.

Co s sebou? S sebou určitě tekutiny a ručník.

Jsem muž a nikdy jsem tančit nechodil! No a? Zumbu vymyslel právě muž, Beto Perez z Kolumbie. Pro latino populaci je (pravda oproti středoevropanům) tanec přirozenější součástí života, ale proč to u nás nezačít měnit, tím spíše, pokud se říká „co Čech to muzikant“. Ženy a dívky v sále přítomnost mužů zaručeně ocení. Pokud Vám něco na první hodině nepůjde, nenechte se odradit. Všechny ženy v sále kolem Vás byly také jednou na své první hodině a také jim to nešlo.

Mám pár kilo navíc! Vemte si pohodlný oděv a směle vyražte. Pokud je však Vaše nadváha opravdu výrazná, prokonzultujte vše nejprve s Vaším doktorem. Některé tance mohou nadměrně zatěžovat klouby. Pokud chcete Zumbu ozkoušet, ale nikde v okolí není program Zumba Gold, který je k tělu šetrnější, běžte na klasickou hodinu, ale naslouchejte svému tělu. Lidé s nadváhou by se měli vyvarovat zejména skokům (quebradita, samba, calypso, afrika). Kroky, skoky – jejich intenzitu si upravte dle vlastních pocitů. Pokud se během hodiny Vaše tepová frekvence zvýší a nebudete se cítit komfortně, tak jednoduše snížte nasazení. Stačí např. vynechat pohyby rukou a zmenšit rozpětí kroků a ihned uberete svému tělu zátěž. Důležité je, abyste dělali to, co Vás baví a co je Vám příjemné.

Podstata Zumby ze sportovního hlediska
Zumba sama o sobě není žádný tanec. Zumba je ve své podstatě „balíček“, ve kterém naleznete příjemnou směs jednotlivých skladeb, jež reprezentují různé tance, či mixy tanců.
Díky měnícím se prvkům a krokům různých tanců se s novou skladbou aktivně zapojují vždy nové svalové skupiny. Pracuje však vždy celé tělo. Velkým benefitem Zumby je, že zaměstnává CORE (hluboký stabilizační systém páteře), svalstvo uvnitř těla, kterému je v posledních letech přikládána obrovská důležitost.
Udává se, že na jedné hodině spálíte dokonce až 900kcal, což je podobné jako při spinningu. Vysoká spotřeba kalorií vychází právě ze zapojení celého těla, včetně HSSP.
Zumba je ideální pro ty, kdo chtějí hubnout, jedná se totiž o intervalový trénink. Během hodiny nepracujeme stále v jednom tempu. Tepová frekvence, potažmo nasazení a intenzita se mění vždy s novou skladbou, což je právě pro hubnutí absolutně ideální stav.